Converse

Legenda koja živi više od 100 godina

O brendu

Converse je priča legendi, heroja i inovatora povezanih ljubavlju prema sportu. Marquis Mills Converse osniva kompaniju 1908. godine i započinje tradiciju, koja traje u nepromenjenom obliku već više od 100 godina. Kada je M.M.Converse otvorio vrata Converse kompanije u Maldenu, Mass., nije ni pretpostavio da zapravo proizvodi Američku ikonu.

Kako je rasla popularnost košarke, Converse korporacija je uvidela potrebu da proizvede patiku koja se može nositi za vreme igre. Posle mnogo istraživanja, prva verzija All Star košarkaške patike je proizvedena 1917. godine u jednoj boji, crnoj. All Star patika je trebalo da bude prva masovno proizvedena patika u Severnoj Americi. Sastojala se od veoma debelog , gumenog đona i platnenog gornjeg dela.

U prvom momentu ova patika nije ostavila jak utisak na košarkaše. Kasnije zahvaljujući Charles “Chuck” H. Taylor-u, košarkašu Akron Firestones-a, situacija se menja. On je toliko verovao u to da će All Star patiku nositi košarkaši širom Amerike, da se 1921. god. pridružio prodajnim snagama Converse-a. Zbog njegovog  velikog učinka, Taylor-a  nazivaju i “Ambasadorom basketa”. 1923.god.  njegovo ime  je dodato na amblem i rođena je “Chuck Taylor” All Star patika! Proizvodi se  bela patika, ali uskoro i svih ostalih boja.

Vremenom Converse poseduje 80% celokupne industrije patika.1968. godine Chuck Taylor ulazi u “Basketball Hall of Fame”. Na  žalost, godinu dana kasnije umire.

Od 1970. god. kompanija počinje proizvodnju patika od kože, 1980. uvodi veliki broj „high tech“ inovacija. Kroz te inovacije, Converse doprinosi evoluciji i popularnosti košarke, tenisa, fudbala, bezbola.

Bogata istorija patike Converse je deo revolucije u košarci, svedok rađanja rock and roll-a i kasnije postaje i ikona širom sveta, poznatija kao Chuck Taylor All Star (starka).

Prateći korene i evoluciju košarke Converse je zauvek ostao povezan sa košarkom. Svaki par je dizajniran da doprinese poboljšanju brzine, okretnosti i udobnosti igrača. Od najranijih dana do danas, košarkaške legende su dolazile i odlazile, ali nisu zaboravljene. Isto je i sa patikama koje su nosili na  svom putu do uspeha. Neke od tih patika su ostavile trag u srcima onih koji su ih nosili, bilo to u lokalnom parku ili najvećem šampionatu ikad odigranom.

Od 2002. god. vlasnik Converse-a je Nike Inc. globalni lider u sportskoj industriji. Strategija obe firme je rast i razvoj Converse-a u pravcu košarke i lifestyle-a. U toj strategiji objedinjuju se postojeći resursi u razvoju proizvoda, marketinga i distribucije.

Veza muzike i Converse brenda je oduvek bila izuzetno jaka. Od najranijih rokera, preko Ramones-a, do Nirvane, Converse je usvojen od strane muzičara kao simbol individualnosti. Iz te veze se izrodio ogroman broj umetnika i buntovnika svih vrsta. Skejtera, komičara, repera, aktivista, slikara, glumaca, pankera. Teško da postoji grupa među njima, a da nije prihvatila Converse kao svoj brend. Ono što je započeto kao prva sportska obuća, postalo je simbol nezavisnosti za ljude koji žele da ostave svoj originalni i neizbrisiv uticaj na društvo. Kako posmatramo novije doba, vidimo nove načine da se učvrsti  veza sa ovim brendom i proširi na svetske alternativne sportove i muziku.

Januara 2006.god. Converse se uključuje u humanitarnu akciju RED započetu od Bono Vox-a (U2) i Bobby Shriver-a koja ima misiju da pomogne u borbi protiv Aids-a, malarije i tuberkuloze u Africi. Procenat od prodaje određenih artikala će biti prosleđivan direktno u fond. Kompanije koje osim Converse-a učestvuju u akciji su American Express, GAP i Giorgio Armani.

2006. Converse i John Varvatos, vodeći dizajner muške odeće,  počinju saradnju i predstavljaju prvu kolekciju muške i ženske sportske odeće, nazvanu “Converse by John Varvatos”. Utemeljena na Converse nasleđu sporta i rock n’ roll-a, ova kolekcija je fuzija prošlosti i sadašnjosti i simbolizuje stogodišnju istoriju popularne kulture.

“Za mene Converse je jedini brend koji je premostio sve generacije. Kao student, gledao sam kako ovaj brend evoluira od ulične mode do košarkaških terena, u čemu sam našao veliku inspiraciju. Da bi održali pravi duh Converse brenda, spojili smo uticaje svih generacija, pomešali sa sportom, rock n’ roll-om, ulicom i napravili posebnu kreaciju. Ponosan sam što sam deo Converse istorije.” – rekao je John Varvatos.

TRIPLE JUMP je od januara 2006. postao ekskluzivni dugogodišnji distributer kompanije CONVERSE za teritoriju Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije.  Od 2013. godine pomenutoj teritoriji se priključuje i Mađarska.

Po planu razvoja sopstvene maloprodajne mreže, otvoreno je ukupno 10 Converse prodavnica u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zagrebu, Splitu i Budimpešti.

Svi maloprodajni objekti opremljeni su po najnovijem Converse konceptu koji se primenjuje u celom svetu.

Priča se nastavlja…