string(15) "Najnovije vesti"

Lindex

Najnovije vesti

Lindex intervju sa Alek Vek

pink-collection-bts-2

Kako je bilo raditi ovo snimanje za Lindex?

Raditi s brendom koji ima tako bogatu istoriju podrške ženama, a ujedno i raditi sa ženama koje su ikone ovog vremena, ženama koje su prešle s reči na dela, bilo je izuzetno pozitivno iskustvo. Lindex je okupio izvanrednu ekipu s kojom je zaista bilo zadovoljstvo raditi, u inspirativnoj atmosferi i uz mnogo zabave.

Lindex godinama podržava sve vidove borbe protiv raka dojke. Šta za vas znači kampanja podizanja svesti o ovom problemu?

Podizanje svesti o raku dojke za mene predstavlja istorijski pokret, koji ohrabruje žene u tome da prate svaku promenu na svojim grudima i čini mogućim da se te promene na vreme primete, što vam daje znatne šanse da se sa bolešću suočite u njenom ranom stadijumu.

Koji vam je omiljeni deo odeće iz Lindexove PINK kolekcije?

Ta kolekcija je sjajna, mnogo je modela koji mi se sviđaju! Volela sam da nosim šampanj suknju od lažne kože iz A linije uz ležerni pastelnoružičasti džemper.

Koji vam je omiljeni komad odeće iz Lindexove kolekcije Jesenje modene heroine?

Kolekcija je sjajna, mnogo je komada odeće iz nje koje volim, jer je cela odlično dizajnirana i vrlo nosiva.

Kako je, po vama, svet mode prigrlio različitost?

Moda je moćna platforma da se mladim devojkama poput mene omogući da se u svetu čuje naš glas i podrže stvari koje smatram važnim. Kada sam u svojoj devetnaestoj godini počela da radim kao model, bilo je sasvim malo drugačijih devojaka koje su hodale modnim pistama ili bile zvezde naslovnih strana. Ono što sada vidim jeste da se zaista oseća uticaj žena iz svih kultura i iz različitih industrija. Mogućnosti koje nudi digitalna era učinile su svet pristupačnijim, a čini mi se da je upravo ovaj brend te mogućnosti oberučke prihvatio kako bi radio sa što više raznovrsnih talenata i glasova.

Kako stil i moda mogu da osnaže ženu da izgleda lepo i da se oseća sjajno?

Sećam se, kad sam bila mala i odrastala u Južnom Sudanu, moja majka nas je podsticala da se lepo oblačimo i da poštujemo odeću koju nam je kupovala. Odeću nismo nabavljali u radnji, već je majka svu našu odeću naručivala kod lokalne krojačice ‒ nama je bilo dopušteno da odaberemo materijal i boju koju želimo. Moja porodica ni po kojim standardima nije bila imućna, i to je za našu majku bio najekonomičnije. Tako sam rano postala svesna osećaja moći kad nosiš nešto posebno, ali i vrednosti dobro izrađene odeće.

Kad sam počela da radim kao model, stekla sam još bolji uvid u to. Budući da sam radila s izvanrednim kreatorima, naučila sam da volim odeću i da se divim onoj koja je studiozno kreirana i divno izrađena.

Kako je vaše poreklo uticalo na vašu karijeru?

Nikada neću zaboraviti borbu moje porodice, kao i stotina i hiljada drugih ljudi koji su iskusili izbeglištvo. Mislim da su me ta borba u ranoj mladosti i to što sam vrlo mlada izgubila oca učinili veoma zahvalnom za sve prilike koje mi se sada pružaju. Zato sam vrlo odlučna u nameri da skrećem pažnju javnosti na težak položaj izbeglica po celom svetu ‒ kako koristeći medijski uticaj koji imam kao model, tako i svojim radom sa UNHCR-om.

Koja vam je najlepša uspomena u karijeri?

Mnogo je divnih uspomena, ali jedna od najstarijih i najlepših je kada sam radila snimanje s legendarnim fotografom Herbom Ritsom (Herb Ritts), koji je uradio seriju mojih portreta, na kojima sam obojena u crno i slikana naga. Te slike su postavile standard za moju karijeru i donele mi mnoge druge ponude i mogućnosti.

Kako biste opisali svoj lični stil, privatno?

Živahan, bogat bojama, eklektičan, pomalo neočekivan i ženstven. Volim da kombinujem komade raznih kreatora, na primer da odaberem neke malo poznate afričke ili južnoameričke brendove i uparim ih s nečim od Ralfa Lorena.

Koji je vaš glavni savet u pogledu stila?

Odevajte se dobro… Ne plašite se da probate nešto novo, ali najpre upoznajte sebe i otkrijte u čemu se osećate samopouzdano, a onda se malo zabavite i eksperimentišite.

Kada se osećate najbolje?

Kada uredno jedem, radim, spavam i dobro vežbam, samopouzdanje mi raste, i tada osećam da sam na svom vrhuncu i spremna sam da pružim nešto zauzvrat.

Imate li neki savet kad je lepota u pitanju? Tri najvažnija?

Joga, mnogo vode i kvalitetna ulja za telo. Ja volim Lulu oil proizvode iz Južne Afrike, i Aromatherapy Associates.

Mnogo putujete. Imate li neki koristan savet kako i šta spakovati za bekstvo na savršen vikend?

Poput mnogih prekaljenih modela s mnogo godina iskustva i putovanja, sada sam pakovanje već pretvorila u pravu umetnost, i tačno znam šta treba. Počnite tako što ćete odrediti glavne razloge putovanja i spakovati kombinacije za koje znate da će vam trebati. Uzmite kao glavne one komade odeće za koje ste sigurni da će vam trebati i koje stvarno volite da nosite.

Šta najviše volite da radite s porodicom i prijateljima?

Volim da provodim vreme s prijateljima i porodicom, i volim da ih pozovem u svoj dom u Bruklinu na roštilj ili da im kuvam po tradicionalnim receptima iz Južnog Sudana. Prošle nedelje je to bio jagnjeći paprikaš koji se dugo krčka s prilogom od bamija. Pravila sam i veoma ukusnu supu od žutog sočiva kuvanu u laganom temeljcu od povrća, sa spanaćem, čilijem i sitnim paradajzom. Bilo je stvarno prste da poližeš.

Šta je najteže u usklađivanju privatnog života i vašeg posla?

U mom slučaju, mislim da su to stalna putovanja, koja teško padaju mojim najbližim. Ipak, zahvalna sam što sam uspela da održim nekakvu razumnu ravnotežu između obaveza i privatnog života svih ovih godina i stekla čvrsta prijateljstva i dobre odnose s ljudima. Mislim da je stvar u tome da shvatite da vaš posao nije jedino što vas određuje i da kada ste sa svojim bližnjima i s dragim ljudima budete s njima stopostotno prisutni.

Šta vas u životu čini najsrećnijom?

Za mene je to svakako pružena prilika da skrenem pažnju na one stvari do kojih istinski držim. To je za mene uvek bila velika privilegija, i vrlo sam svesna toga. Svoju karijeru posmatram i kao mogućnost da budem nezavisna žena, kao dar koji mi je dat da bih ostvarim nezavisan život. To su stvari koje nikada neću uzimati zdravo za gotovo i koje me čine srećnom.

jesenje-modne-heroine-iza-scene-1 jesenje-modne-heroine-iza-scene-3